Pace Politică pentru Botoșani

Botoșani are nevoie de administratori, nu de politicieni! Este motivul pentru care am lansat către toate partidele politice reprezentate în Consiliul Local un Pact Politic care să asigure dezvoltarea orașului nostru, dincolo de interesele politice sau personale ale edililor din fruntea orașului.

Pentru perioada 2016 – 2026, am schițat o serie de priorități pentru Botoșani, însă invit toate partidele să completeze această listă cu propunerile lor – proiectele incluse în Pact vor fi astfel continuate, indiferent cine se va afla la conducerea primăriei sau cine va deține majoritatea în Consiliul Local.

 1. Universitatea din Botoșani – Este cea mai sănătoasă cale de rezolvare a problemei locurilor de muncă și, mai ales, a nivelului mediu de salarizare pentru locurile de muncă din Botoșani.
 2. ”Școala de meserii” din Botoșani – Municipalitatea trebuie să se implice în sprijinirea calificării sau recalificării persoanelor aflate în șomaj, astfel încât acestea să poată răspunde specializărilor tehnice solicitate de angajatori.
 3. Parc tehnologic în zona metropolitană – Primăria trebuie să se implice în crearea condițiilor avantajoase pentru investitori. Crearea unui parc tehnologic în zona metropolitană a orașului ar constitui o sursă majorp de locuri de muncă ce, pe măsură ce s-ar dezvolta, ar deveni din ce în ce mai atractiv pentru investitori.
 4. Conectarea la infrastructura națională – Municipalitatea, împreună cu parlamentarii de Botoșani, trebuie să se implice activ pentru determinarea autorităților centrale să ia în considerare conectarea orașului nostru la rutele comerciale importante din regiune.
 5. Plan de mobilitate urbană – Este necesar să existe un plan de mobilitate urbană care să aibă în vedere evoluțiile și necesitățile viitoare de mobilitate urbană și care să stea la baza unei dezvoltări raționale a infrastructurii din orașul nostru.
 6. Ansambluri de locuințe – Singura formă prin care putem opri exodul tinerilor din oraș sau chiar să-i readucem înapoi pe cei plecați este de a crea o alternativă imobiliară atractivă pentru aceste categorii.
 7. Menținerea și extinderea spațiilor verzi – Municipiul Botoșani este cel mai verde oraș din România. Este un titlu de onoare pe care trebuie să-l menținem și de care trebuie să ținem în dezvoltarea economică și imobiliară a orașului.
 8. Plan de regenerare urbană – După același principiu al dezvoltării coerente este necesar ca toate lucrările de amenajări, dotări de utilități, extinderi de spații verzi să se facă după un plan integrat de regenerare urbană, astfel încât să fie vizate în mod unitar toate cerințele sociale de conviețuire în condiții cât mai avantajoase
 9. Izolarea termică a tuturor blocurilor – În 2014 au fost reabilitate primele blocuri. Proiectul trebuie să continue în administrațiile viitoare, până la izolarea termică a tuturor blocurilor din Botoșani.
 10. Transport în comun ecologic – Viitorul transportului în comun trebuie neapărat corelat cu sursele curate de energie care vor deveni prioritare la nivel național, european și internațional.
 11. Proiectul ”Solidaritatea” – Crearea unui fond de intervenție pentru sprijinirea persoanelor cu dificultăți din comunitatea botoșăneană. Primăria trebuie să aibă capacitatea de a interveni pentru ameliorarea condițiilor de viață pentru cei care se confruntă cu condiții de viață deosebite.
 12. Reabilitarea sistemului termic – Primăria a finalizat prima etapă a reabilitării sistemului public de producere și distribuție a energiei termice din Botoșani. Este necesar ca administrațiile viitoare să continue acest proiect, prin realizarea celei de-a doua faze a acestuia.
 13. Continuarea modernizării stadionului – Primăria s-a implicat în mod direct în modernizarea Stadionului municipal. În următoarea etapă de modernizare este vizată creșterea capacității stadionului la 10.000 de locuri și acoperirea tribunelor.
 14. Spital Municipal pentru bolile cronice – Municipalitatea trebuie să se implice în dezvoltarea sistemului de sănătate din Botoșani.
 15. Transformarea Centrului Vechi într-un loc reprezentativ pentru elita intelectuală – Primăria Municipiului Botoșani, în colaborare cu Consiliul Local al Municipiului Botoșani, va închiria locuințele din Centrul Vechi al orașului aflate în proprietatea primăriei în mod prioritar persoanelor reprezentative pentru elita intelectuală a orașului, respectiv către oamenii de cultură, medici, profesori, juriști, militari arhitecți etc.
 16. Dezvoltarea sportului de masă – Finalizarea Parcului de agrement Cornișa va reprezenta un stimulent important pentru încurajarea sportului de masă în municipiul Botoșani.
 17. Susținerea activităților de voluntariat în rândul tinerilor.
 18. Protejarea clădirilor de patrimoniu din Municipiul Botoșani – Dezvoltarea unui program municipal pentru renovarea și protejarea clădirilor de patrimoniu din oraș.
 19. Sprijinirea Filarmonicii de Stat Botoșani.
 20. Încurajarea performanței elevilor botoșăneni – Premierea elevilor botoșăneni care au obținut performanțe deosebite la olimpiadele naționale și internaționale și în orice alte evenimente prin care este recunoscută performanța școlară. În egală măsură, aceste programe vor trebui să vizeze și cadrele didactice care au contribuit la performanțele obținute de elevii botoșăneni.